13 september 2008

Gelezen: "Heer der vliegen", William Golding

heer der vliegenEen groep Britse schooljongens stort tijdens WOII op een verlaten eiland neer met hun vliegtuig. Geen enkele volwassene heeft de crash overleefd en de jongens zijn op zichzelf en elkaar aangewezen. Ralph wordt tot Aanvoerder verkozen; hij is de verstandigste van de groep en laat op de top van een berg een vuur maken zodat voorbijvarende schepen de rookpluim zullen zien en hen komen redden. Hij wordt bijgestaan door de altijd gepeste Biggie, die met zijn bril levensnoodzakelijk is om het vuur aan te steken als het (maar weer eens) uitgegaan is.
Zijn tegenstrever is de leidersfiguur Jack, die met zijn koorgroepje op jacht trekt en zo voor zwijnenvlees zorgt. De twee vliegen elkaar voortdurend in de haren tot Jack zich losscheurt van de groep en zijn eigen stam opricht aan de andere kant van het eiland, met hem als Hoofdman.
Als de stam tijdens een woeste rituele dans per ongeluk Simon vermoordt, lijkt alle beschaving van het eiland verdwenen en veranderen de jongens in wilden. Enkel Ralph lijkt zijn hersens nog bij elkaar te houden, maar hij moet vrezen voor zijn leven als de stam hem opjaagt als een zwijn...

Een boek dat vaak op de leeslijst van middelbare scholen opduikt en dat ik voor de Engelse les indertijd heb moeten ontleden. Ik herinnerde me er amper nog iets van!
Het is ongelooflijk spannend, je gaat hemelaal op in de angst van de jongens voor het Beest, je duikt onder in hun leefwereld, je gaat denken zoals zij denken en zo maak je het langzame verval van de menselijke geest van dichtbij mee. Geen brave Robinson, geen mysterieuze Lost, maar kinderen die de vrijheid geproeft hebben en de beschaving definitief achter zich laten.

*8,5/10*

De commentaren zijn gesloten.