30 januari 2009

Gelezen: "Vingervlug", Sarah Waters

vingervlug_2004Achterflap: ...is een spannende thriller die de lezer meevoert naar de Londense onderwereld van de negentiende eeuw, vol verraad, bedrog en opportunisme. Het is de wereld van Oliver Twist 'met een twist'. Maar Vingervlug is ook een ontroerende liefdesgeschiedenis, een zoektocht naar identiteit, familie en vriendschap.

Susan is 17 en grootgebracht in een clandestien weeshuis bij mevrouw Sucksbey, die de baby's verkoopt maar lieve Susan als enige bij zich houdt tot ze volwassen is. Ze groeit op tussen de dieven en bedriegers, tot ze op een dag deel mag uitmaken van een complot: meesterbedrieger Gentleman heeft haar nodig om het rijke meisje Maud Lilly zo ver te krijgen met hem te trouwen, want dan zal hij een groot fortuin in handen krijgen. Maud zelf wil hij dumpen in een gesticht, en de buit zal hij met Susan delen.

Het verbaasde me dat dit boek zo dik was, toen de dag naderde waarop Maud eindelijk in het geniep zou gaan trouwen met Gentleman; dan zou het verhaal toch afgelopen zijn? Maar niets is minder waar; dan begint het pas, en de dingen lopen allemaal héél anders dan je had verwacht... Wie bedriegt er hier wie hm?
Fascinerend, meeslepend, prachtig! Dit boek verdient een plaatsje in mijn rode boekenkast!

*9/10*

De commentaren zijn gesloten.