30 juni 2009

Gelezen: “De ondraaglijke lichtheid van het bestaan”, Milan Kundera

ondraaglijke lichtheidAchterflap: Tomas, de lichtheid. Tereza, de zwaarte. Sabina, het verraad. Franz, de droom. Vier personages, vier manieren om in de wereld te staan, en het verhaal van hun botsing. Tomas ontmoet Tereza en trouwt met haar; maar kan zijn hang naar losse relaties niet opgeven. Sabina is zijn favoriete minnares en ook zij wil zich niet binden. Wanneer haar nieuwe geliefde Franz zijn vrouw voor haar in de steek wil laten, verdwijnt ze dan ook uit zijn leven. Franz zet zijn Grote Mars voort, terwijl Tereza en Tomas alsnog beleven wat onmogelijk leek: een idylle.

Het is een klassieker, en staat blijkbaar ook op de lijst der Blufboeken, en ik wilde hem al lezen sinds we in de les Nederlands zes jaar geleden (redelijk pikante!) stukjes uit de film zagen.

Ook weer een beetje ingewikkeld, door de verschillende vertelstandpunten, door de sprongen in tijd (bv het ene hoofdpersonage vertelt en licht daarbij een tipje van de sluier op over de toekomst van het andere hoofdpersonage) maar het blijft een mooi verhaal, en uiteraard was Tereza degene waarin ik mij het meest kon vinden: haar wanhoop omwille van Tomas onstopbare avontuurtjes met andere vrouwen, haar onuitbare jaloezie... Gelukkig was hun liefde voor elkaar groter dan dat allemaal.

* 9/10 *

Commentaren

Nog ene voor op mijn lijstje!

Gepost door: Nona | 01 juli 2009

De commentaren zijn gesloten.