21 juli 2009

Gelezen: "Boetekleed", Ian McEwan

BoetekleedAchterflap: Het is 1935. De dertienjarige Briony, een meisje met een rijke fantasie, en haar familie brengen de zomer door op een Engels landgoed. Het lijkt een normale dag te gaan worden, maar als Briony haar zus en hun vriend Robbie bespiedt bij de fontein krijgt dit voorval door haar verbeeldingskracht grote gevolgen. Als later op de dag een misdaad gepleegd wordt beschuldigt ze Robbie hiervan. Dit heeft desastreuze gevolgen en verandert het leven van alledrie voorgoed.

Het boek bestaat uit vier delen. Het eerste beschrijft de gebeurtenissen in die bewuste zomer, vanuit verschillende standpunten: nu eens Briony, dan haar zus, dan Robbie, dan de vrouw des huizes, enz. (Dat maakt het soms onnodig onoverzichtelijk, zeker omdat er dan alsnog stukken ontbreken vanuit het noodzakelijke standpunt van het hoofdpersonage van die bepaalde scène, die dan pas achteraf aan het woord wordt gelaten.) Het tweede deel verhaalt Robbies belevenissen als soldaat in Frankrijk tijdens WO II. In het derde deel is het aan Briony om verslag te doen van haar rol als verpleegster in Londen tijdens WO II en de confrontatie met haar zuster. Briony, als ik-persoon, vertelt in het vierde en laatste deel als oude vrouw over haar levenswerk, dit boek, en hoe zij het leven van twee jonge mensen (haar zus en diens geliefde Robbie) heeft kapotgemaakt. Dan krijgt de lezer ook te horen dat het derde deel niet helemaal waarheidsgetrouw is weergegeven, maar dat Briony ons enkel een mooi einde wou geven voor de twee geliefden...

Het geheel is een prachtige beschrijving, gedetailleerd maar vlot leesbaar, die je meesleept naar 1935 en je je moeiteloos doet inleven in de omstandigheden van het moment. McEwan gunt je op een rijke manier inzicht in de gedachten en handelingen van bijna alle personages.

Ik haatte Briony vanaf moment 1. Achterlijk, betweterig kind, dat dacht alle noodzakelijke levenswijsheid te bezitten om bepaalde situaties foutloos te kunnen analyseren, en die daardoor conclusies trok die nergens op sloegen omdat zij, met haar nog kinderlijke fantasiën, de waarheid eenvoudigweg niet onder ogen kón zien, en daardoor de levens van haar zus en diens geliefde onherstelbaar verwoest heeft. Nee, geen happy end; het is een tragisch, dramatisch liefdesverhaal, zakdoek bij de hand houden aub.

Ben benieuwd naar de film!

* 8/10 *

De commentaren zijn gesloten.