29 augustus 2009

Gelezen: "Het gouden kompas", Philip Pullman

Het gouden kompasAchterflap: Als Lyra's vriend Roger verdwijnt, zijn zij en haar daemon Pantalaimon vastbesloten hem te vinden. Hun zoektocht leidt hen naar de bleke schoonheid van het Noorden, waar gepantserde beren over het ijs heersen en heksenkoninginnen door de bevroren lucht vliegen - en waar een groep wetenschappers experimenten uitvoert die te afschuwelijk zijn voor woorden. Lyra trotseert deze vreemde gevaren, om dan te ontdekken dat er een groter avontuur op haar wacht - een avontuur dat haar zelfs verder dan het Noorderlicht zal voeren...

Fantasy, nog steeds mijn favoriete genre. Ik laat me meeslepen naar andere werelden en hoewel het op de eerste bladzijden serieus aanpassen is omdat Pullman amper uitleg geeft bij dingen als 'daemon' en 'anbarisch licht', die je later wel stukje bij beetje begint te snappen, was ik na één hoofdstuk volledig verkocht. Voor ik 't wist, was ik Lyra geworden en had ik ook een daemon en voelde ik dezelfde wanhopige angst toen ze de daemon van de mens wilden afsnijden, o vreselijk!!
Hier en daar ergerde ik me een beetje aan 'toevalligheden', maar als je 't boek moet geloven, is het allemaal louter lotsbestemming. Hoedanook, ik wil het vervolg lezen en de film zien!

* 7,5/10 *

De commentaren zijn gesloten.