04 september 2009

Gezien: "Atonement" (2007)

atonementdvdDe 13-jarige Briony observeert huisvriend Robbie en concludeert, op basis van overhaast getrokken, op haar kinderlijke fantasie gebaseerde veronderstellingen, dat hij een seksmaniak is. Als haar 16-jarige nichtje verkracht wordt, verdenkt ze dan ook Robbie van deze misdaad en hoewel ze hem niet goed heeft kunnen zien in het donker, wijst ze voor politie en rechtbank Robbie als de schuldige aan, zodat hij in de gevangenis belandt.

Verfilming van het gelijknamige boek van Ian McEwan. Een vreselijk ontroerend drama. En mooi verfilmd; verschillende scènes had ik mij net zo voorgesteld. Uiteraard moeten er altijd dingen veranderd en stukken verwijderd worden om het verhaal hapklaar te maken voor de kijker, maar ze hebben flink hun best gedaan en de grote lijnen worden precies zoals in het boek overgebracht. (Wel zijn nog niet eens de helft van alle in het boek beschreven oorlogse gruwelijkheden in de film weergegeven.)
Misschien had ik de film niet meteen na het lezen van het boek mogen kijken, aangezien ik nu nog exact wist wat er zou gaan gebeuren en ik niet meer voor verrassingen kwam te staan. Maar nog steeds vind ik het zo'n triest verhaal...

* 8/10 * (ondanks de aanwezigheid van Miss "ik-sta-altijd-met-mijn-mond-open-omdat-ik-denk-dat-dat-sexy-is" Keira Knightley)

De commentaren zijn gesloten.