06 oktober 2009

Gezien: "Inglorious Basterds" (2009)

inglorious basterds
inglorious-basterds-4De ene verhaallijn toont hoe Aldo "Apache" Raine en zijn team van 'Basterds' nazi's gaan vermoorden in Frankrijk en hoeveel plezier zij daaraan beleven, en de andere verhaallijn toont hoe Shosanna's familie wordt afgeslacht door de nazi's, maar zij kan ontsnappen en begint een ander leven als uitbaatster van een cinemaatje.
De Basterds vatten het plan op om een aanslag te plegen op de première van één van Goebbels films, waar tot hun grote vreugde ook Hitler aanwezig zal zijn. Niet toevallig vindt deze première plaats in Shosanna's cinema, en zij vindt hierin de perfect gelegenheid om wraak te nemen in naam van alle joden.
Uiteraard loopt er het één en ander mis...

Brad Pitts personage is zonder twijfel het beste aan deze film - naast de subtiele humor van Tarantino, de muziek die het drama onderstreept, de uitgesponnen dialogen, de titels in uiteenlopende lettertypes alsof er geen geld was voor netjes ontworpen letters, de typische bloederige details - maar iedereen weet dat hij een steracteur is. Zijn overdreven Amerikaanse accent, zijn nonchalante "ik blijf altijd kalm" rol, het is té hilarisch voor woorden. Denk ik maar aan de "wij doen of we Italianen zijn" scène...

De commentaren zijn gesloten.