21 december 2009

Gelezen: "Wilde Zwanen", Jung Chang

Wilde zwanenIn Wilde zwanen, drie dochters van China, vertelt Jung Chang de buitengewone levensgeschiedenis van haar grootmoeder, concubine van een generaal in het feodale China; haar moeder, hoge partijfunctionaris tijdens het communistische bewind; en ten slotte het indrukwekkende verhaal hoe zij zelf als jong meisje in China opgroeide.

Dat Jung Chang geen gemakkelijke jeugd had, mag duidelijk zijn. Haar ouders stelden de partij altijd en overal op de eerste plaats. En terwijl het bewind steeds extremer werd, en er steeds meer mensen werden opgepakt en gemarteld en/of vermoord, bleven ook haar ouders niet buiten schot en ze belandden van elkaar gescheiden in een werkkamp in de bergen. Gelukkig waren er nog de kinderen, die ondanks hun eigen ontberingen voor hun ouders trachtten te zorgen.

Het is een ontroerende familiekroniek die, naargelang Jung Chang er zelf meer een rol in gaat spelen, steeds gedetailleerder en persoonlijker wordt. Ik heb ook al wel Het lelietheater gelezen, maar in dit boek kreeg ik voor het eerst een duidelijk beeld van China en zijn gruwelijk bewogen, recente geschiedenis. Als ik niet zeker wist dat het echt gebeurd was, vorige eeuw nog!, zou ik niet in het biografische karakter van het verhaal geloofd hebben.

* 8/10 *

Commentaren

Blij dat je het goed vond!

Ik zie dat je nog altijd de lijst met blufboeken aan het afwerken bent... Ik zou die eens moeten terugzoeken. Ik heb het heel deprimerende boek "1001 boeken die je gelezen moet hebben" gekocht, en eens geteld: ik zit aan 31 :p. Ik hoop dat ik hééél oud word...

Gepost door: Ladybird | 22 december 2009

De commentaren zijn gesloten.