23 december 2009

Gelezen: "Broze stad", "Schimmen", "De gesloten kamer", Paul Auster

new york trilogieHet genre 'mystery novel' was mij volslagen onbekend tot wij op Dunief eens een fragmentje uit Austers New York trilogie kregen voorgeschoteld. Ik was er niet meteen weg van; de vreemde, mysterieuze spanning die van dat soort verhalen uitgaat, is helaas niet aan mij besteed.

Alledrie de verhalen gaan over een zoektocht. Het eerste toont je een schrijver van detectiveverhalen die op een avond de kans krijgt om zelf in de huid van een detecitve te kruipen. Hij moet een man schaduwen en houdt zijn job hardnekkig vol, tot hij beseft dat het huis waarnaar hij al maanden staart, intussen leeg staat.
Schimmen
verhaalt over detective Blauw die de mysterieuze Zwart in de gaten moet houden, 24/7, voor opdrachtgever Wit. De ontknoping is niet zozeer verrassend alswel mysterieus, als blijkt dat Blauw evenzeer wordt geobserveerd door zijn object.
In Gesloten kamer worden we geconfronteerd met de verdwijning van de jeugdvriend van het hoofdpersonage, die wordt gecontacteerd door diens echtgenote. Zij vraagt hem de verhalen te lezen en te laten publiceren, die door 'wijlen' haar echtgenoot werden geschreven. Ze trouwen en het gaat hen voor de wind, tot de hoofdpersoon ontdekt dat zijn jeugdvriend nog leeft en zich ergens verborgen houdt.

Op een bizarre manier zijn de drie verhalen ook met elkaar verweven, vandaar dat ze in één boek gebundeld zijn en je ze na elkaar dient te lezen. Namen, plaatsen, zelfs gebeurtenissen of verwijzingen doen alles nogal door elkaar lopen. Wie is uiteindelijk wie? Of zijn meerdere namen van toepassing op één personage? Te veel denkwerk, te veel vragen, te veel mysterie. Don't like.

* 7/10 *

De commentaren zijn gesloten.