02 januari 2010

Gelezen: "Liefdesval", Esther Freud

liefdesvalAchterflap: "Lara wordt door haar vader - die ze nauwelijks kent - uitgenodigd voor een vakantie in Toscane. Op een avond wordt Lara te eten gevraagd door de Willoughby's, hun dichtstbijzijnde buren. Ze wordt halsoverkop verliefd op de enige zoon van de familie, die ook in haar geïnteresseerd lijkt te zijn. Maar de Willoughby's blijken een familie vol wantrouwen en wrok, en hoe meer Lara bij hen betrokken raakt, hoe meer ze vervuld raakt van nieuwsgierigheid, twijfel en angst."

Zo'n achterflap wekt natuurlijk bepaalde verwachtingen op. Intriges, overspel, verboden romances, misdaden, moord, noem maar op. Het blijft echter bij wat geheimzinnig gedoe rond die megalomanistische familie en het is mij nog altijd niet echt duidelijk wie er nu met wie slaapt en wie de zoon of dochter is van wie, maar ik denk dat dat ook geldt voor Lara en aangezien je alles als lezer door haar ogen ziet en beleeft, bleef wat geheim is voor Lara, ook geheim voor mij. 'Twijfel en angst' als dusdanig heb ik bij haar anders niet bespeurd.
Ik zou niet zo'n rare pa moeten hebben hoor, en als ik Lara was, ik zou hem toch een paar vragen hebben gesteld om duidelijkheid te krijgen. En die verkrachting hoefde nu ook niet meteen, wat kwam dat er nu bij doen, het kind had sowieso al seks met iedereen zonder dat ze er plezier aan scheen te beleven - daar ergerde ik me ook aan, aan de schijnbare apathie en onverschilligheid waarmee ze seks bijna 'ondergaat'. Kortom, de vaagheid waarmee je als lezer soms geconfronteerd wordt als het over Lara's echte gevoelens gaat, ergerde mij méér dan mateloos.

En tóch... Het is dat het boek zo leuk geschreven is, in een schrijfstijl die helemaal bij het ik-personage en de omgeving en de omstandigheden past. Hier en daar wordt met flashbacks naar Lara's pittoreske verleden gewerkt, wat het verhaal enkel sterker maakt. Ook de setting spreekt tot de verbeelding: de Toscaanse heuvels, het broeiierige Firenze, het toverachtige Siena; zeker als je daar zelf al hebt mogen vertoeven. Dus ondanks bovenstaand genoteerde ergernissen durf ik het wel een leuk boek noemen.

* 7,5/10 *

De commentaren zijn gesloten.