09 januari 2010

Gelezen: "Onder volwassenen", Sophie Dahl

onder-volwassenen-grootKitty heeft op z'n zachtst gezegd een turbulente kindertijd. Haar moeder is manisch depressief en hupt van de ene hobby naar de andere. Ze is een gepassioneerd schilderes met een ontstuimig liefdesleven, waaruit drie kinderen zijn voortgekomen: Kitty en haar jongere broertje en zusje (een tweeling). Kindermeisje Nora speelt een vreemde rol in het onstabiele gezin; zij volgt hen van Engeland naar New York en terug en schijnt als taak te hebben de dingen in evenwicht te houden, wat niet altijd lukt met zo'n ruimdenkende jonge moeder. Drugs, seks, het mag allemaal. Kitty wil graag op haar moeder lijken en past probleemloos in het plaatje van populaire tiener. De toestand escaleert als Kitty's moeder begint op te trekken met Kitty's vrienden.  

Ik viel op het boek door de leuk versierde omslag. De flaptekst zei me ook wel iets: het leek het zoveelste oppervlakkig verhaaltje over het zoveelste tienermeisje dat haar ontluikende seksualiteit ontdekt, in een zoveelste ontwricht gezin. En dat vat Onder volwassenen wel zowat samen.
Sophie Dahl maakt gebruik van overdreven veel overbodige details. Het verhaal had veel korter verteld kunnen worden. Bovendien komen de personages niet allemaal even geloofwaardig over; zo is er prostituee Candy - over de scène in het zwembad weiger ik helemaal iets te zeggen - en Romeo de Rus met zijn hoertjes. Ze lijken er met hun haren bijgesleept als opvulsel tussen twee delen van Kitty's leven. Nutteloos!
Dahl lijkt op te scheppen met haar kennis van plaatsen en merknamen; zo moet ze telkens weer terloops straatnamen kunnen noemen, of merken van etenswaren, parfums, kleding, gerei en andere dingen, waarvan ik nog nooit heb gehoord en die er ook totaal niet toe doen.
De sprookjesachtige cover heeft zijn verwachtingen niet ingelost. Geen verhaal dat me zal bijblijven.  

* 7/10 *

De commentaren zijn gesloten.