28 januari 2010

Gelezen: "Woeste hoogten", Emily Brontë

woeste hoogteDe jonge Lockwood trekt in een eenzaam huis op de "Woeste Hoogten". Als hij maar niet kan doordringen tot zijn grumpy huisbaas Heathcliff, vraagt hij zijn huishoudster Nelly om Heathcliffs verhaal te vertellen. Dat gaat 2 generaties terug en blijkt veel met Heathcliffs liefde voor Catherine, zijn 'pleegzus', te maken te hebben. Nelly vertelt hoe Catherine met haar neef Edgar trouwde en hoe zij gek werd van verdriet om haar lieve Heathcliff. Kort na de bevalling van haar dochtertje, dat eveneens Catherine werd gedoopt, stierf ze. Heathcliff werkte zichzelf op de Woeste Hoogten naar binnen, vastbesloten wraak te nemen op Catherines familie, door zijn eigen zoon te laten trouwen met Catherine jr...

Er is tegenwoordig een nieuwe uitgave van dit boek beschikbaar, met als ondertitel: "Edward's and Bella's favourite book". Mevrouw Brontë zou zich omdraaien in haar graf als ze 't wist, waarschijnlijk. Nochtans zijn die idiote vampier en zijn mensenliefje voor mij dat laatste duwtje in de rug geweest om eindelijk deze klassieker te lezen.

En zoals het bij mij vaak gaat met boeken uit die tijd, ontgaat me de liefde tussen Heathcliff en Catherine vollédig. Of moet ik tussen de lijnen méér hartstocht zoeken, en moet ik "een wandeling in de tuin" interpreteren als wilde seks in de struiken?
Brontë moet het hebben van haar hoogdravende zinsnedes over de diepgaande gevoelens van haar personages. De dialogen zijn erg lang uitgesponnen; typerend voor die tijd.
Daar huishoudster Nelly de vertelster is en je als lezer alles door haar ogen ziet, hetzij door rechtstreekse dialogen met de betrokken personages, hetzij door brieven, hetzij door wat zij aan Lockwood vertelt, en zij duidelijk haar eigen mening over de hele historie heeft, en je ook niet zeker weet of haar beschermelingen haar alles wel verteld hebben, weet je dus absoluut niet of het allemaal wel zo betrouwbaar weergegeven is.

Het boek is uiteraard ook verfilmd geweest, ik heb alvast een dvd gekocht van de BBC reeks, in de hoop dat die mij iets meer verheldering zal brengen over de blijkbaar complexe relatie tussen Catherine en Heathcliff.

* 8/10 *

09:36 Gepost door LJ in Volwassenenboeken | Permalink | Commentaren (0) | Tags: liefde, drama, bronte |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.