15 februari 2010

Gelezen: "Dracula", Bram Stoker

draculaAchterflap: "Jonathan Harker brengt een bezoek aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië om de aankoop van een Londens landhuis af te handelen. Na verloop van tijd merkt hij dat de griezelige graaf er vreemde gewoonten op na houdt, zoals het drinken van mensenbloed. Ternauwernood weet hij te ontsnappen."

Méér van de achterflap van deze hernieuwde uitgave van een klassieker ga ik niet overtypen want die verraadt het ganse verhaal en geeft trouwens zelfs compleet foute informatie, wat mijn hekel aan achterflappen enkel versterkt.

Bon, het verhaal. Dat is eigenlijk flinterdun, zoals griezelverhalen zo vaak zijn. Moest iemand in deze eeuw een soortgelijk verhaal produceren, zou hij weggefloten worden en nog niet eens de drukker halen. Stoker had het geluk dat zo'n verhaal nog niet eerder gepubliceerd was en het zo nauw aansluit bij het bijgeloof van zijn tijd. Door het populaire karakter en de vele religieuze uitwijdingen en de weinig kunstzinnige teksten kan het trouwens nauwelijks 'literatuur' genoemd worden, waarschijnlijk is het daarom ook niet terug te vinden in mijn bijbel 'Literaire verbeelding'.

Typerend voor Stokers tijd is de ongelooflijk religieuze visie, het goede versus het kwade, wat de personages wel goed van pas komt in de vorm van crucifixen en hosties e.d. om tegen hun vijand te vechten. Nog typisch is de conservatieve, neerbuigende houding van mannen tegenover vrouwen. Zo wordt ergens letterlijk gezegd door de geweldige professor Van Helsing (en ik citeer): "Ah, die fantastische madame Mina! Ze heeft het brein van een man, van een zeer begaafd man, en het hart van een vrouw." Alsof vrouwen níet begaafd kunnen zijn! Zulke opmerkingen worden over het ganse boek gemaakt, stereotypen te over dus.

Stoker maakt gebruik van de dagboeken van de verschillende personages om zijn verhaal te vertellen. Hij let er wel voor op geen enkele gebeurtenis twee keer te verhalen dus zo sluiten de verschillende dagboekfragmenten netjes op elkaar aan.

Ik ga niet zeggen dat u dit boek gelezen móet hebben, maar 't doet deugd om een ouder griezelverhaal te lezen en te weten waar alle Griezelbussen en Stephen Kings van deze tijd vandaan komen.

* 8/10 *

11:01 Gepost door LJ in Volwassenenboeken | Permalink | Commentaren (0) | Tags: horror, dracula, bram stoker |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.