18 februari 2010

Gelezen: "Brisingr", Christopher Paolini

brisingrAchterflap: "Na de kolossale veldslag tegen het Keizerrijk op de Brandende Vlakten, konden Eragon en zijn draak Saphira maar ternauwernood levend ontsnappen. Er staan hen echter nog heel wat beproevingen te wachten: Eragon voelt zich verplicht een aantal beloftes te vervullen, maar kan hij wel al zijn beloftes nakomen? Hij heeft een eed gezworen zijn neef Roran te helpen diens geliefde Katrina uit de klauwen van Koning Galbatorix te redden, maar Eragon moet ook anderen helpen. De Varden hebben zijn kracht en talenten hard nodig, net als de elfen en de dwergen. Terwijl onrust de rebellen opeist en gevaar om elke hoek loert, moet Eragon keuzes maken. Keuzes die hem door het hele Keizerrijk voeren en die kunnen leiden tot een onvoorstelbaar offer. Kan deze eens eenvoudige boerenjongen de rebellen verenigen en de koning verslaan?"

Goh, over misleidende flapteksten gesproken! In het boek rolt Eragon gewoon weer van het ene spannende avontuur in het andere, zonder dat hij vreselijke keuzes moet maken. Maak je geen zorgen, er volgen geen twee bladzijden op elkaar zonder dat er iets gebeurt! Terwijl Eragon het rijk rondtrekt om zichzelf ten dienste te stellen van anderen, bewijst zijn neef Roran zich keer op keer als stoere Sterkhamer. De Varden weten steeds verder op te rukken naar het hart van het rijk.

Vond dit boek nogal langdradig, enfin, we worden als lezer bezig gehouden met ongetwijfeld voor het geheel noodzakelijke gebeurtenissen, terwijl het 'grote gevecht' alsmaar wordt uitgesteld. Als Galbatorix wou, had hij de Varden al lang onder de voeten gelopen en Eragon vermoord, but nooo, deze climax moet blijkbaar worden bewaard tot in boek 4.

Vind het wel fascinerend om Paolini als schrijver te zien groeien. Vergeleken met het eerste boek van de reeks schudt hij een pak moeitelozer de mooiste zinsconstructies uit zijn mouw. Als voorbeeld haal ik de gedachten van de draken aan, die Paolini anders dan voorheen nu wél schijnt te durven verwoorden; zij hebben immers een totaal andere manier van denken en een ander woordgebruik. Toch vind ik het nergens gekunsteld klinken, en ik ben benieuwd naar het vierde en laatste boek, dat echter nog niet af is!

* 9/10 *

De commentaren zijn gesloten.