14 juni 2010

Gelezen: “De wijde hemel”, Alice Sebold

wijde hemelSusie Salmon, "like the fish", wordt op haar veertiende gruwelijk vermoord door buurman Harvey. Haar lijk wordt nooit gevonden; maar door voldoende bloed op de crime scene, en een achtergelaten elleboog, aanvaardt Susies familie uiteindelijk het onvermijdelijke.
Vanuit het Tussenland blijft Susie haar familie jarenlang volgen; ze ziet haar moeder overspel plegen en vertrekken naar de andere kant van het land, haar zus de man van haar leven vinden en afstuderen, haar vader in elkaar schrompelen, haar kleine broertje opgroeien, haar oma de boel komen redden, haar moordenaar wegvluchten en nieuwe moorden begaan, en haar vrienden naar elkaar toegroeien:
met Ruth als medium zoekt ze toenadering tot de jongen die haar haar eerste kus heeft gegeven, kort voor haar dood.
Daarna is Susie eindelijk klaar om de aarde achter te laten.

Het boek is door Steven Spielberg verfilmd naar "The Lovely Bones", maar de film is veel oppervlakkiger en volgt de familie over een korter tijdsbestek. Spielberg weet als nooit tevoren op het gevoel van de geëmotioneerde kijker in te spelen zonder al te shockerend te willen zijn.
Zo liet hij weg: de verkrachtingsscène vlak vóór Susie wordt vermoord; Abigail die een buitenechtelijke relatie begint met Len de politieman; de acht jaar geleden gestorven Susie die seks heeft met Ray via het lichaam van Ruth...
Toegegeven, in een film zouden zulke scènes 'erover' zijn geweest, maar in het boek passen ze perfect.

*8/10*

Commentaren

Voor het eerst hier op je blog aangekomen.Heerlijk om tussen de boeken te belanden. De opwindvogelkronieken heb ik gelezen als een mooie ervaring. Prachtig boek. Dans Dans Dans,ook van Murakami, ligt nog te wachten. Momenteel ben ik bezig met 'Camaliteitenleer voor gevorderden'. Dwarsligger, klein formaat en een échte aanrader.

Gepost door: Ratjezoef | 17 juni 2010

Camaliteitenleer ligt ook nog op mijn boekenplank te wachten, ik ben benieuwd!

Gepost door: LJ | 27 juni 2010

De commentaren zijn gesloten.