10 november 2010

Gelezen: "De wonderen van Santo Fico", D.L. Smith

The Miracles of Santo Fico.jpgAchterflap: In Santo Fico lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Maar dan keert Leo Pizzola terug uit Amerika. Als jonge man dacht hij dat het verre Amerika hem meer te bieden zou hebben, maar als hij terugkeert - aanvankelijk slechts om het oude huis van zijn overleden vader te verkopen - merkt hij dat het dorp toch meer is dan een groep huizen. Het is zijn dorp, met zijn vrienden, en zijn grote liefde, Marta, die nog steeds in Santo Fico woont.
Ook vader Elio is in het dorp gebleven. Zijn leven is altijd verbonden geweest met Santo Fico, en hij is er zeer geliefd. Toch heeft hij ook twijfels - zou Leo hem daarmee kunnen helpen? 

Boeken die minder dan vijf euro hebben gekost zijn meestal niet veel soeps (ook al komt het dan van Boekenfestijn). Ik begon dan ook met hele lage verwachtingen te lezen. Ik moet zeggen dat meneer Smith mij aangenaam verrast heeft: zijn schrijfstijl is van een aangenaam ritme, met leuke constructies, geen al te ingewikkelde beschrijvingen en er is genoeg ruimte overgelaten voor de fantasie van de lezer. Zijn personages konden wel beter, want Leo (bv) komt op mij over als een arrogante zak zonder enig gevoel - but then again, misschien ís hij dat ook gewoon, een antisympathiek hoofdpersonage. Ik kon me alleszins in geen van de personages plaatsen.

De ganse tijd van het verhaal voelde ik mij heel erg "ginder", in het verlaten landschap van olijf- en wijngaarden rond het halfvervallen dorpje, de zee langs beide kanten, de afbrokkelende muren en wegeltjes, de luiken voor de ramen; kortom ik waande me in Italië en dat deed deugd!

Eén groot punt van irritatie: het mysterie dat geweven wordt rond de voorgeschiedenis van Marta en Leo. Je weet natuurlijk meteen dat het om een liefdesdrama gaat, dus de auteur moet echt niet geheimzinnig doen want na de eerste toespeling kan je al een duidelijk beeld oproepen van wat er gebeurd moet zijn tussen die twee. Phoe!

Zwembadlectuur, ja zeker. *7/10*

De commentaren zijn gesloten.