10 november 2010

Gelezen: "Het eiland onder de zee", Isabel Allende

Isabel-Allende-Het-eiland-onder-de-zee.jpgAchterflap: "Het eiland onder de zee is het verhaal van Zarité, een Caribische vrouw in de achttiende eeuw, die op haar negende als slavin wordt verkocht aan de Fransman Toulouse Valmorain, de eigenaar van één van de grootste suikerplantages op Haïti. Ze werkt voor zijn zenuwzieke echtgenote, verzorgt zijn zoontje en wordt zijn concubine. Algauw verwekt Valmorain een kind bij haar.
Als de slaven in opstand komen tegen hun onderdrukkers, kan Zarité zich ontdoen van het juk van haar meester, maar omwille van zijn kinderen helpt ze Valmorain het eiland te ontvluchten. Ze doen eerst het levendige Havana aan, om zich vervolgens in het opbloeiende New Orleans te vestigen. Daar zal Zarité de liefde vinden en de weg vrijmaken voor het geluk waarnaar ze zo lang heeft verlangd.

Dit boek is een prachtige weergave van Zarités lijdensweg, haar vallen en opstaan, haar "relatie" met Valmorain (waar irritant vaag over gebleven wordt), haar kinderen, haar grote liefde, de bedreiging van de slavenopstanden, hun spannende vlucht naar New Orleans, haar gevecht voor de vrijheid.

Je herkent meteen de lange fantasierijke zinsconstructies eigen aan Allende maar er worden in het verhaal te vaak zogezegd mysterieuze hiaten gelaten waarvan ik het nut niet snap; was Allende het verhaal beu? Had ze geen inspiratie meer? Moest ze inkorten omdat het boek anders te dik werd? Jammer...

*7/10* 

De commentaren zijn gesloten.