22 november 2010

Gelezen: "Het naamloze meer", Diane Wei Liang

naamloze meer.jpgAchterflap: Op de dag dat tanks het Tiananmenplein in Beijing op rolden, veranderde het leven van Diane Wei Liang voorgoed. Aan het eind van de jaren tachtig studeerde ze, evenals haar vriend Dong Yi, aan de universiteit van Beijing. Aan de oever van het Weimingmeer ,'het naamloze meer', droomden zij over een betere toekomst. In juni 1989 namen Diane en Dong Yi deel aan de vredesdemonstratie op het plein, die na een paar dagen op hardhandige wijze door de regering uit elkaar werd geslagen. De dramatische gebeurtenissen van deze dag hadden hun directe weerslag op Diane en Dong Yi: ze werden gedwongen Beijing te verlaten en verloren elkaar tijdens hun vlucht uit het oog. Zeven jaar later keert Diane terug naar China, op zoek naar Dong Yi...

Achterflappen kunnen al eens misleidend zijn, en ook deze overdrijft weer schromelijk om de weifelende lezer over te halen dit boek te kopen. Ja, Diane heeft deelgenomen aan de vredesdemonstraties op het plein, maar ze was geeneens in de buurt toen het zo fataal afliep. Ja, ze heeft China verlaten maar dat was niet gedwongen en ze was ook niet "op de vlucht". Ja, ze verloor Dong Yi uit het oog maar dit was al vóór de demonstraties en hij was niet haar vriendje (al wou ze dat wel heel erg graag).
Het boek is in de eerste plaats het verhaal van een romance, en dan pas een weergave van de toestand in China. Trouwens, over de 20e eeuw in China met zijn werkkampen en onderdrukkingen enzovoorts zijn al voldoende waarheidsgetrouwe boeken geschreven door mensen die het zelf hebben meegemaakt, en stuk voor stuk zijn ze waardevoller dan dit romannetje. 

*6/10*

De commentaren zijn gesloten.