13 juli 2011

Gelezen: "Nachttrein naar Lissabon", Paul Mercier

paul mercier,filosofie,detective,zoektocht,portugalMundus is een trouwe leraar klassieke talen in het Zwitserse Bern. Hij woont al een aantal jaar alleen als hij op een dag een Portugese vrouw ontmoet die van een brug wil springen. Deze gebeurtenis brengt zijn anders zo gezapig voortkabbelende leventje helemaal in de war. Bovendien vindt hij in een boekhandel een boekje van Portugees Prado wiens inzichten, wijze woorden en verhalen Mundus vanaf letter één in de greep houden en hem ervan overtuigen om zijn bekende leventje en alle mensen in Bern in de steek te laten om op de trein naar Portugal te springen.
In Lissabon begint de intrigerende zoektocht naar de mysterieuze schrijver. Onderweg ontmoet Mundus een heleboel interessante mensen met elk hun eigen verhaal, geweven rond dat van Prado.

Het is een boek dat niet vlot leest, maar je wordt er telkens opnieuw naartoe getrokken dus hoewel het me een maand gekost heeft, voelde het lezen ervan niet als een opgave. Ik raakte net als Mundus geïntrigeerd door de geest van Prado en de indruk die hij in zoveel levens had achtergelaten.
Merciers schrijfstijl is redelijk vlot, hij schrijft zo dat je de personages levend voor je ziet opduiken. Ik kon het Portugees, zoals hij dat beschreef, bijna op mijn tong proeven. Ook al gebruikt hij veel details en veel herhalingen; hij doet dat op een manier die allesbehalve storend is.
Ik geef toe dat ik de filosoferende stukjes van "Prado" zelf wel heel erg diagonaal heb gelezen, want het interesseerde me feitelijk niet veel. Gelukkig zit er meer dan genoeg verhaal rond en worden de belangrijke stukjes indien nodig herhaald.

Het einde vond ik iets minder; te abrupt, te open, het geeft je geen gevoel van afronding, je weet nog niet alles van Prado, het had nog wel even kunnen doorgaan. Alsof Mercier plots genoeg had van zijn hoofdpersonage en Mundus dan maar liet terugkeren naar Bern zodat de zoektocht en daarmee ook het verhaal ten einde moesten lopen.

De commentaren zijn gesloten.