19 juli 2011

Gelezen: "Rode schoenen", Joanne Harris

Joanne Harris, Parijs, magie, chocoladeKorte inhoud: het avontuur in Lansquenettes ligt een paar jaar achter hen als we Vianne, Anouk en Rosette in Parijs ontmoeten. Intussen hebben ze nog veel meegemaakt en is Vianne uit angst voor 'de Vriendelijken' en de wind veranderd van de kleurrijke, levensgenietende dame zoals we haar herinneren, in een onherkenbare grijze muis. Ze hoopt zo eindelijk een stabiel en onopvallend leven te kunnen opbouwen voor zichzelf en haar kinderen, met behulp van de rijke maar kortzichtige huurbaas Thierry die zijn oog op Vianne heeft laten vallen en gelukkig niets van haar verleden afweet. Maar dan komt Zozie in hun leven, niet veel later gevolgd door Roux, en het verleden haalt hen in...
 
Het was een tijdje geleden dat ik "Chocolat" heb gelezen en de film heb gezien (Johnny Depp!!). Op de eerste bladzijden van dit vervolgverhaal raakte ik dan ook compleet in de war: hoezo Vianne was dood? Wie was dan die "ik"?! Het moeilijke aan dit boek is namelijk dat je drie vrouwen aan het woord krijgt, die om en om wisselen: Anouk die nu elf is, Vianne die nu Yanne heet en in Parijs een chocolaterie heeft, en 'Zozie' die niet is wat ze lijkt. Soms wisselt het een beetje te veel, waardoor er gaten in het verhaal vallen terwijl andere gebeurtenissen twee keer worden verteld.
Qua schrijfstijl wist Joanne Harris me te boeien vanaf het eerste zinnetje. Eén keer ik het boek vastnam, was het ongelooflijk moeilijk om het weer weg te leggen. Tot grote ergernis van mijn omgeving sloot ik me zelfs af, ging volledig op in het verhaal, het sleepte me mee als de decemberwind waar Vianne zo bang voor was. Parijs en de Butte worden beschreven alsof je daar zelf loopt, ik voelde de koude wind ook al was het 30graden in de echte wereld, ik zat op het puntje van mijn stoel, meermaals. De magie was er een beetje te dik opgesmeerd, maar daar kunnen wij fantasievolle boekenwurmen zeker mee leven.
 
Het happy end was zo melig dat ik me niet goed voelde worden maar dat zat er wel aan te komen he, da's geen spoiler als ik dat hier verklap.
 
En nu: neem een paar dagen vakantie, koop/leen dat boek en LEES!
 
* 7/10 *

Commentaren

Awel..; ik ga niet akkoord.
Ik had het boek dolenthousiast gekocht nadat ik chocolat had gelezen. (Wat trouwens 10.000 keer beter was dan de film. En neen zelf Johnny kon het niet goedmaken.) Maar dit vond ik echt een draak van een boek.
Ben er viermaal in begonnen en pas de vierde maal heb ik hem uitgelezen. Neen ik vond het maar niks :D

Gepost door: Alice | 19 juli 2011

Haha tja ik wilde gewoon weten hoe het afliep, ook al was dat dan heel erg voorspelbaar! :-)

Gepost door: LJ | 20 juli 2011

De commentaren zijn gesloten.