05 december 2011

Gelezen: "Liefde in tijden van cholera", Gabriel García Marquez

liefde in tijden van cholera.jpgDit is het verhaal van Florentino Ariza die als jonge man hopeloos verliefd wordt op de aristocratische Fermina Daza die hem echter keihard afwijst en uiteindelijk 50 jaar getrouwd zal zijn met de succesvolle, charismatische dokter Juvenal Urbino. Florentino Ariza geeft zijn grote liefde echter niet op en blijft haar haar ganse leven volgen, geduldig zijn beurt afwachtend.

Het verhaal sleepte me meteen mee in een wervelwind die de geuren van het moeras, de zee, de armoei en de camelia's met zich meedroeg. Een wereld ver van mijn bed, waarin Gabriel García me door een comfortabele patrijspoort voor de duur van 509 pagina's een kijkje gunde.

Ik vind het leuk dat hij continu en consistent ieder personage met naam en voornaam aanspreekt.
Ik vind het leuk dat alle personages zulke klinkende namen hebben dat ze wel notenbalken in een compositie lijken.
Ik vind het leuk dat woorden, zinnen en alinea's aan elkaar geweven worden tot parels van liederen - liefdesliederen.

Het einde was ronduit prachtig. Onverwacht, romantisch en zo roerend dat het pijn deed.

Gabriel García's schrijfstijl deed me onmiddellijk aan die van Isabel Allende denken, zonder twijfel mijn favorietste schrijfster. In tegenstelling tot Allende echter, klinken zijn zinsconstructies in mijn hoofd heel wat stroever. Mij lijkt het niet alsof de woorden uit zijn pen kwamen rollen, maar dat hij over elk zinsdeel een uur heeft moeten nadenken. Dat maakte het voor mij wat moeilijker leesbaar. Wat anderzijds niet wegneemt dat ik meermaals bijna mijn bus of halte heb gemist, omdat ik zo verdiept zat in de lotgevallen van Fermina Daza en de wedergevallen van Florentino Ariza.

Ik mis hen nu al.

Commentaren

Ik heb er al over gehoord... Vond jij het een goed boek?

Gepost door: Voetje | 27 december 2011

Ja! Ik ben benieuwd naar zijn andere hoogaangeprezen boek, 'Honderd jaar eenzaamheid'.

Gepost door: LJ | 27 december 2011

De commentaren zijn gesloten.